April 19, 2011

Nonii, täna on siis vaba päev ning üritan natuke blogi kirjutada! :)

Nimelt siis tänase seisuga 2 nädalat töötanud ja see mul teine vaba päev. Väga hea on hommikul kauem magada aga ülejäänud päev, ei oskagi nagu midagi teha!  Aaa je elukohaks on hetkel Moree, NSW, Üks motelli tuba :D Igaksjuhuks mainisin, sest tavalliselt kui siin mandril mingisugune katastroof siis arvatakse et ma olen seal piirkonnas :) Aga ma olen täitsa sisemaal :)

Aga minu tööst siis kaa natukene, püüan seletada oma töö ülesandeid ja kuidas masinad töötavad. Ning  natuke huvitavaid fakte ka!

Esiteks, minu töö ülesanded:
Minu töö ülesannete hulka kuulub puuvilla proovi kastide järjekorda asetamine riiulile. Kastide suurus on umbes 1x1 meetrit ja kõrgus umbes 20 cm.  Või pigem pean ütlema karbid. Ei teagi, aga vahet pole. :D Igas karbis on 30 samplit/proovi. Proovid saame siis Ginist, kus Nele ja Kaido töötavad. Nele põhimõtteliselt saadabki mulle need samplid, mis nad on võtnud. Kui karbid on riiulile järjekorras ritta seatud, siis kirjutan need ka raamatusse, et oleme need vastu võtnud. Sinna pean siis kirjutama
- kuupäeva,
-kellaaja,
- siis puuvilla kasvataja ID,
- mis tehasest on tulnud proovid,
- mis põldudelt on puuvill korjatud,
- ja mis numbrist numbrini need samplid on
Ei usu, et midagi sellest väga aru saate, aga vb natukenegi. :)
Siis lükkan riiulid classing roomi, kus siis ülemus Steve hakkab neid klassifitseerima. Ja poolitama, et saaks testida ning ka pakkida, edasimüügiks.
Klassifitseerimine on üsnagi tähtis, sest selle järgi saab Steve farmerile hinna määrata, mis on selle puuvilla väärtus.
Puuvilla väärtus  võib oleneda, värvusest need värvuse erinevusi on umbes 20. Siis oleneb kaa mikrokiu tihedusest. Mis siis võimaldab puuvillal küllaltki pikaks venida. Ja siis ka puuvilla taime lehtedest, mida vähem lehti on sea kõrgem ka hind. Lehtesid ja putukaid puuvilla seest töödeldakse välja siis Ginis. Seda teevad masinad. Siis edasi, Steve poolitab igat kolmandat proovi, et Rongo(naine, pärit Uus-Meremaa lähedal asuvalt saarelt - VÄGA TORE) saaks siis teha proove. Ja ülejäänud kõik 30 proovi Steve jätab mulle, et pakiksin neid. Sest need kile sisse pakitud proovid lähevad müügiks Hiinasse , Tai jne, kus siis arvatavasti riideid valmistatakse.
Niisiis, sellest masinast millega põhiliselt Rongo töötab ja vahetevahel mina, kui pean teda asendama. Oehh. Võtan siis karbi, kus on proovid, mida testida. Proovid on erinevad, vahetevahel on proovid metsikult suured, ning vahest ei jätku proovi iga masina osa jaoks. Poolitan proovi kolmeks, et kaks ristküliku taolist proovi panna värvuse kindlaks tegemise masinale. Siis pean panema 9.50-10.50 grammi puuvilla kaalu peale. Kui proovi on piisavalt siis panen kaa kahte Combi(ei tea eestikeeles vb kamber :D) proovi, seda üldiselt suvaliselt, silma järgi. Siis löön skännerist koodi läbi ja panen käed soojatundlikutele nuppudele, et värvuse ja pikkuse/tugevuse(Comb) masinat aktiveerida. Kui aktiveeritud, võtan kaalult puuvilla ning topin pisikesse auku, mis testib siis Mikrokiu tihedust. Kui kõik muutub siniseks arvuti ekraanil , siis tähendab, et kõik on korras, aga vahetevahel viskab erroreid, kas ühes või teises kambris on liiga palju või liiga vähe puuvilla. Kui on liiga vähe, siis pean siis mikrokiu aparaadist välja hüpanud puuvilla võtma ja seda natuke õhulisemaks tegema, panema siis ekraanil öeldud kambrisse, ning siis aktiveerin jällegi masina. Aga kui kõik korras, siis võtan kambritest ja mikrokiust puuvilla ja viskan ära. Värvuse aparaadist välja tulnud puuvilla pakin ilusti kokku ja panen karpi tagasi. Ja nii teen kõik karbid, mis vaja teha.
Ja veel, et saaks testida, peab olema ruumis õige niiskuse tase, sest kui on liiga kõrge, siis puuvill venib paremini ja testi näitajad ei ole õiged. Ning proovid peavad õige niiskusega ruumis seisma ennem testimist vähemalt 24h.

Issand kui raske on kirjutada!! Ja palun kui millestki aru ei saa siis palun ainult küsige, kirjutage!! :)
Nii kui testid tehtud, siis võin ka pakkida puuvilla kilesse, ning selle kokku rullida masinaga. Rulli sisse läheb siis 2x 30 proovi, peavad olema järjestikuliselt kiles. Masinaga rullides lasen siis õhu välja. Ja mis ma veel üks päeva teada sain, et need kile sisse pakitud proovid kaaluvad 9 kilo. Teadsin, et rasked aga et nii rasked, ei uskunud. Aga kui pakitud, siis kirjutan peale numbrid, mis numbrist numbrini on sea samplid sees ja panen rulli numbri ja panen seisma, teen neid umbes 6 tk ära ja siis viin konteinerisse seisma. Nii kaua kuni keegi tahab neid.
Ja üks päev oligi, et pidin välja tirima juba mõned rullid, mis siis lähevad laevaga kuhugile üle mere. Arvatavasti Hiina. Ja ma pidin veel teatud numbrid välja võtma pakist ja nendest uue paki tegema, mis jäävad meile . Väga suur segadus ja numbrite mäng oli, püüdsin omale selgeks teha, mis ma tegema pidin aga siiamaani ei saa aru, mida ma siis õieti ka tegin .  Aga loodetavasti kui neid tegema hakkan tihedamini, siis hakkan aru saama ! :)

Minu töö kohustuste hulka kuulub kaa proovide ära viskamine, kui ülemus on positiivse vastuse saanud, et farmer on rahu nende testi tulemustega. See, puuvill, mida ära viskame, nimetatakse loose. See läheb ühe suure koti sisse ning see viiakse tehasesse tagasi. Seda töödeldakse uuesti ning hiljem tuleb see teistsuguse puuvillana tagasi nagu moss. See on siis loomadele söödaks või ei teagi, miks või kuhu.
Aga iga hommik pean karbid ja kaaned kokku pakkima ja loose välja vedama, et siis Gini meeskond saaks peale võta ja Gini viia.

Nii aga ega vist ongi tööülesannete selgitamisel lõpp.

Nii ja ülemus , oii mul on vedanud! Nii äge! :) Ta on ameeriklane , ta on oma tööd teinud 33 aastat, ta on gentelmen. Ladies first ja thank you ladies! :) Teist aastat järjest igal reedel on tal tavaks tuua bakerist kas pirukat või sandwichi(võileiba).  Ta premeerib töölisi hea töö eest. Ja olen korduvalt saanud kiita, kui kiire õppija ja kui hästi oma tööd teen ning kui kohusetundlik ma olen.
Meie tiimis ei ole palju inimesi, peale minu veel 2 inimest Rongo ja Steve  , aga ikkagi tore on! Ja ülemus üritab õpetada mulle hästi palju asju.
Nimelt rääkis, et USA dollarid ja enamus paberist on tehtud puuvillast. Ja andis mulle ühe dollarilise! :) Ning siis ütles, et peale selle, et Austraalia dollarid on vee kindlad on need ka eri suurusega, et pimedad oskaksid teada, millist kupüüri nad käes hoiavad. Ja et valgusfoorid kaa pimedate sõbralikuks tehtud. Hääle poolest, et teavad kui teeb tuuut- tuuut siis on punane ja kui on tut-tut-tut-tut kiiresti siis läheb punaseks või on juba punane aga veel võib üle minna.  Ja üks kord tahtis mulle tutvustada skype :D küsis, kas tean, mis see on ja kiitis taevani :D et see ikka nii hea asi, perekonna ja sõpradega suhtlemiseks:D Ning ütles, et soovitab kindlasti minna mul Uus-Meremaale! Ja Tasmaania pidi ilus olema! Ja Taimaal pidi üks saar olema, mis hästi ilus aga nime ei mäleta..

Nii, et hetkel on tööga vedanud kuigi tunde võiks juba rohkem olla a tunnipalk viks rohkem kui 20 dollarit olla! :D  Kuigi see on kaa hea :D


Tsauki Mauki
Kalli-Ralli Teie Manna :)

2 comments:

  1. oi manna manna,meil ka need pimeda valgusfoorid ju:P...ei huvitav töö sul.leidsin ka aega läbi lugeda:)

    ReplyDelete
  2. Oih, noo juu siis pole kaua aega kodumaa pinnal olnud, tead ei mäletagi enam! :D Jahh, eks ta on huvitav alguses, aga pika peale tüütab ju ära !:) Ja varsti postitan uue blogi, oma reisist Mirko juurde!:)

    ReplyDelete