December 11, 2010

Pühapäeva hommik, 12. detsember 2010. 12 päeva jõuludeni ja tunnet ikka veel pole. Kõik arvame et ega teda väga ei tulegi see aasta. Nii vahepeal olema jõudnud pool Austraaliat läbi reisida, näha ilusad külasid, koskesid ja üldse maastikku. Kängurusid, emusid ja jäneseid oleme ka näinud väga rohkelt. Elanud oleme caravan parkides nii kämpingutes kui telkinud hoolega. On olnud aegu kus telgis magades öösel hakkab sadama ja hommikul on kõigil küljed läbimärjad kuid ongi omamoodi kogemus. Sellest ajast kui me lahkusime Gold Coastilt oleme siis nüüdseks töötanud kokku 4 päeva. Kuidagi saime apelsine korjama millega oli hull tegemine. Pidime rentima omale korjamise kotid 100 dollarit nägu, sinna läks päris kena raha alla kinni. Suure kasti pealt kuhu mahub umbes 20-25 kotti apelsine maktakse 25 dollarit. Meie otsustasime et teeme teami tööd ja täidame kõik koos samu kaste. Naised korjasid siis enamus aja alt ja mehed redelite pealt. 5 tunniga täitus meil 5 kasti seega 125 dollarit, millest maksud maha. Alles jääb 107 dollarit ja kui see nüüd nelja peale jagada ja veel selle 5 töötunniga nooooh siis palganumber tuleb sinna 5 dollari kanti nagu näga. Läksime veel teist päeva kaa sinna kohale aga pärast paari tundi tuli kõne et meid oodatakse siia kus praegu töötame. Mega suur farm kus tegeletakse luuviljadega... Igasugu aprikoosid, ploomid, nektariinid jne. See on kindlasti suurim ja korralikeim koht kus me töötanud oleme siiani. Makstakse tunni palja ja töö on 6-7 päeva nädalas, seega saame paremat raha kui ananassides. Kuna meil on viljaait ikkagi soolas lihtsalt ilmasid pole olnud siis töötame siin farmis nii kaua kuni need ilmad lõpuks tulevad ja siis kobime vilja üle. Sealt helistati et nad saadavad meile postiga lepingud ja kõik vajaliku paberimajanduse mille peame ära täitma ja tagasi saatma neile. Algselt andsime caravan pargi aadressi kus peatusime kuid kiri ei tulnud 1 päevaga kohale ja kuna nüüd oleme uues kohas siis sealt caravan pargist lubati lihtsalt see kiri edasi saata, oleme juba edastanud aadressi ja nüüd ootame. Ongi hea sest siis kui need lepingud ära täidame ja neile saadame siis tuleb vaid oodata kõnet ja 1 päevaga oleme seal kohal ja töötame ning ei ole enam mingit mõttetut ootamist et kuna midagi täitma ja tegema peab.
Neljapäeval, kui see kõna tuli siit farmist siis paari tunniga olid asjad kämparis pakitud ja olime teel Victoriasse. Õnneks saime 1 öö raha kaa sealt caravan pargist tagasi sest koristasime korralikult puhtaks majakese. Jõudsime kella 22-23 ajal õigesse kohta kuid nagu arvata võib siis öömaja me enam kuskilt ei saanud. Kaido ja Nele on siin on siin varem ka olnud ja teadsid ühte jõeäärset kohta kus me lõpuks telgi püsti viskasime ja kõik nagu notid magama jäid. Kuna me elasime veel eelmise osariigi kellaajas siis loomulikult magasime sisse. Seda viimaks taipasime, lendas telk kokku 3 minutiga, hambad said pestud avalikus wc’s ja juba kiirustasimegi farmi poole. Jäime kuidagi hiljaks ainult paar mintsa, kaastöölised olid abivalmid ja otsisid meile vajalikud riistad ning töö saigi alata. Meid Mariannaga pandi poogitud viinamarja puudelt vana sordi lehti ja vääte küljest tõmbama, Nele ja Kaido läksid nektariine ja aprikoose korjama. Päev möödus ikka ulmeliselt kiiresti, ei saanud arugi kui kell juba 5 õhtul oli ja meile järgi tuldi et peamajja tagasi viia. Järgmine päev noooh kah enamvähem jäime hiljaks, korjasime terve päeva nektariine ja virsikuid. See töö on ikka väga kerge. No siiani tundub vähemalt – ei ole mingeid kraapivaid oksi ja okkaid, viljad tulevad lihtsalt lahti, on pisikesed ning osade viljade puud on piisavalt madalad, et isegi redelit mitte vajada (nagu aprikoosid ja virsikud näiteks). No ja pole mingit kiirustamist, kõik teised töölised korjavad kaa rahulikult, ei ole ju vaja joosta et oma kasti täis saada - lihtsalt tund jookseb.

Vahepeal kui me seda kirja kirjutasin helistati juba viljaaidast, küsiti kas oleme saanud lepingud kätte ja öeldi, et ilmad on normaalsed ja me võiks varsti tööle asuda seal. Noh nüüd on paar päeva aega enne kui lepingud meieni jõuavad, saame rahulikult kõik läbi mõelda ja arutada ning veidi luuvilju korjata. Reedel peaksime saama siis terve nädala palga siit farmist + kottide raha tagasi eelmisest kohast ja nende korjatud apelsinide ees natukene.. Ahjaa saime siin väga odava elamise kaa. Libistasime ennast ühe toreda kaastöölise juurde kellele me maksame nelja peale kokku 150 dollarit nädalas. Motellis oleks kohalikele töölistele tulnud nädala eest 100 dollarit nägu, mis on kaa väga odav kuid siin korteris igal juhul parem.
Mõtted läksid juba nii segaseks et ma ei saa peaaegu ise kaa aru kust üks teema lõppeb ja teine algab aga see peakski teie peas rohkem küsimusi tekitama mida kommentaaridesse kirjutada, vastame meeleldi kõigele. 

2 comments:

  1. Eesti keel on kuidagi käest läinud? :S :)

    ReplyDelete
  2. Eks ta vaikselt ole jah... Kiirelt vaja kuu aja ülevaade kirja panna, siis ei ole viitsimist õigekirjale rõhku panna ka.

    ReplyDelete