September 28, 2010

Nooniii 2 päeva tööd seljataga! Kuna sweet potatoe ehk magus kartul liigitatakse taimena umbrohu alla, siis seda külvatakse sedasi, et vanalt taimelt peab lõikama ära uued võrsed ja need teises kohas mulda suskama. Kui nüüd lisada sinna see et 9h järjest paistis lauspäike, siis võite ette kujutada, et see väga meeldiv polnud. (Kusjuures siin on olnud aeg kus ei sadanud vihma 7 AASTAT järjest mitte kordagi. Siis oli sadu ja jälle 6 aastat ilma vihmata.) Pole ju töö iseenesest raske- nuga käes hoida ja kimpe teha, aga fakt, et peab päev otsa küürutama, teeb töö raskeks. Seljad ikka mõnusalt valusad + veel see 30km jalgratta matk ookeani äärde päev enne tööle asumist. Maksmine käib siis sedasi, et alguses korjasime neid võrseid milledest pidi kokku tegema 50sed puntrad ja 1 puntra eest saab lepingu kohaselt 1.5 dollarit. Algajad ei suuda kellagi korjata. Ntx mina korjasin tunnis umbes 7 kimpu ja Mann 6, aga kohalik lasi nagu harvester- tunnis 18 kimpu. Tema teenis seega kaa ikka päris hästi. Kui kastikas on täis võrseid, siis edasi liigutakse uuele põllule, kus need maasse tuleb lükata, nukkide sügavusele kasutades 4 sõrme (ehk kõik v.a. pöial). Esimene päev kulus seal 2.5h ning täna 3h sest korjasime kokku rohkem võrseid seega läks ka istutamine kauem. Istutamise eest saab tunni palka – 18.5 dollarit.
Esmamuljed tööst siis sellised et esimesel päeval pärast paari tunni möödumist karjus mul peas mõte, et ma tahan tagasi Garri garaaži autosid vuntsima :D. Ning lisaks oli meil veel ühte mõte, et linnavurled pole ikka vagude vahele loodud ning pole kahtlustki et me kooli tahame minna. Tänane päev läks juba väga palju ladusamalt. Olime natuke selle koogutamisega harjunud ja mõned nipid ja trikid kõrvataha pannud, saime tiba kergemalt hakkama. Ja kui te siin naersite linnavurlede jutu peale siis võime siinkohal ära öelda, et me olime parimad korjajad kui see kohalik naine välja arvata niiet eestlasele kohane sitkus aitas vist välja. Nii mitu korda tahtsime käega lüüa aga mõtlesime et siis hakkavad ju kõik kodused kohe näpuga näitama ja parastama, et nii ikka ei saa ja peame vastu pidama ja pidasimegi! A ja muide Mann oli sunnitud omal küünedki maha lõikama sest need pikad asjad väga ei tootnud seal vagude vahel. Küüne aluseid kuidagi puhtaks ei saa ja kui kinnud kätte panna siis pressivad need kindad katki.
Hetkel sajab jubedalt ja eks paista kas homme tööd on või ei ole kuid sisimas tahaks päevake hinge tõmmata küll juba. J palkade kohta me midagi praegu ei ütle, eks te ise arvutage ja tehte omad järeldused kuid jah see lepinguline töö kus saad nii palju kui korjad on ainult hea hästi vilinud vennikestele. Mingi riisinägu korjas täna 60 pundart!!! Meie 33 ja 31 vastu! Ja ta oli esimest päeva, meie aga teist. Uskumatu lihtsalt. See kohalik korjas eile 80. Ananassi farmis saaks kogu aeg tunni palka ja seega oleks sissetulek ka pea 2x suurem, et natsa ootame toda, kuid samas ka natuke kardame sest ega too töögi kergete killast ei pidavat olema.
Tööle ja koju sõidutavad meid peremees ja perenaine, hetkel neile maksma midagi ei pea kütuse eest, sest perenaine käib ise linnas tööl see nädal ja saab meid möödaminnes ära visata sinna. Edasi vist hakkame natukene maksma. Täna töölt koju koju sõites küsisin midagi päikesepaneelide kohta ja sain teada, et päikesepaneelidega on siin sedasi et kui ise kogu elektrit ära ei kasuta mis paneelid toodavad siis läheb see elekter tagasi juhtmetesse ja teised kasutavad selle ära. Mõõdetakse seda tagasi saadetud elektrit ja arvestatakse siis hiljem maha sinu maksudest mingi summa olenevalt siis kui palju teistele kasutamiseks on läinud.
Koju tulles mõtlesime dušši alla minna aga nagu needus.. sadama hakkas just siis kui lõket üritasin teha. Kuna täna enam väga kuum ka polnud siis külma vee alla väga hea meelega ei roninud, kuid eks tuleb sedagi vahest teha kui vaja.
Tööpäev algab kell 6.15 ja lõppeb siis kui võrsed kõik maasse on lükatud. Ärkame tavaliselt 5.15, teeme kohvi, hommikusöögi ja kerge lõuna kaasa ning minek. Esimene päev lõpetasime kell 15.30, täna kell 14.15 seega tootlikkus on suurenenud. Või noh palju vähema ajaga teeme töö ära. Teenimise kohapealt läheb iga päev paremaks sest kiiremini saame tunnis võrsed korjatud = rohkem vrseid tunnis ja mida rohkem võrseid seda kauem kulub aega, et need maasse saada = rohkem tunde ja kuna seal tunni palk siis..... jnejnejne.
Küsimused ikka jätke kommentaaridesse, proovime ka vastata vahepeal.
M&M

1 comment:

  1. Eks too esimene päev ole ikka segadus jne, aga kui asi käpas, läheb ladusamalt. Ärge ikka käega lööge:D

    ReplyDelete